Kir Żałobny

Smak marca

Piersi z kurczaka w marynacie z „chebziowego” majonezu z duszoną cebulą. Poleca pani Jolanta Szebeszczyk!

Produkty :
2 duże piersi z kurczaka albo 4 małe, majonez z firmy PRODYM z Chebzia, przyprawa grillowa, bułka tarta, ser żółty, najlepiej  pikantny, 4 cebule, 1 łyżka oleju.

Przygotowanie:
Piersi z kurczaka kroimy na 4 kawałki. Tłuczkiem do mięsa lub specjalną nacinarką rozbijamy lekko mięso tak, żeby porobić małe dziurki. Dwie łyżki przyprawy grillowej mieszamy z dwoma łyżkami majonezu i piersiami z kurczaka. Następnie wkładamy wszystko do woreczka i na minimum 2 godziny do lodówki, ale najlepiej na całą noc. Do żaroodpornego naczynia wlewamy 1 łyżkę oleju. Wsypujemy pokrojoną w plastry cebulę, tak, żeby  przykryła całe dno. Na cebuli rozkładamy piersi z kurczaka. Przykrywamy kolejną warstwą cebuli, na którą kładziemy łyżeczką w kilku miejscach majonez. Posypujemy startym żółtym serem i oprószamy bułką tartą. Potrawę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 45 minut. Po tym czasie możemy ściągnąć pokrywkę naczynia i zostawić jeszcze na 10 minut w piekarniku, aż góra się zarumieni.

Smacznego!

Prześlij opinię

Na skróty

Zapisz się na newsletter