Kir Żałobny

Kartofeltasze z marmoladą

ciasteczka posypane cukrem pudrem, ułożone na drewnianej desce

Jan Wyżgoł podzielił się przepisem swojej babci na ciasteczka z marmoladą, które były jego ulubionym smakołykiem w dzieciństwie. - Tak mnij wiyncyj łod piynciolecio, a możno i dłużyj, łażom za mnom kartofeltasze moji babci Milki. Pamiyntom jeszcze, że zgodnie z nazwom ciasto tworzoły potuczone kartofle. Kołoczki boły posute puder cukrym, no i miały marmeladowy filong – wspomina Jan Wyżgoł.

Do końca marca br. można przesyłać do rudzkiego magistratu propozycje wielkanocnego menu.
– Tradycyjnie już w kalendarzu kulinarnym znajduje się miejsce na takie potrawy, które przygotowujemy raz w roku z okazji świąt. W tym czasie staramy się, aby na stole wielkanocnym znalazło się coś specjalnego, związanego z tradycją – mówi Iwona Małyska z Wydziału Kultury, Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta Urzędu Miasta. – Święta wielkanocne na Śląsku zawsze charakteryzowały się dużą obfitością różnorodnych potraw i wypieków.  Zachęcam do podzielenia się swoimi pomysłami na świąteczny stół – dodaje.

Propozycje wielkanocnych dań czy deserów można wysyłać na adres e-mail: media@ruda-sl.pl lub pocztą na adres Urzędu Miasta Ruda Śląska z dopiskiem „Rudzkie Smaki”. - Zapraszamy do kulinarnej zabawy z rudzkim magistratem w 2024 roku. Obok głównej nagrody, którą jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu kulinarnym, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymają zestaw materiałów promocyjnych miasta Ruda Śląska - zachęca Iwona Małyska.

Kartofeltasze

  • Składniki:
    500 g monki
    500 g kartofli
    1 paczka proszku do pieczynio
    50 g puder cukru
    100 g masła
    2 jajca
    szczypta soli (sypano srogimi palcami, coby niy boła szczyptusia),
    marmelada 150-200 g (jo kupioł w kubeczku 600 g)
    1 jajco rozfyrlane do poszmarowanio surowych kołoczkow.

A terozki bier sie do roboty!

Blacha wyłoż papiorym do pieczynio. Piekarnik rozgrzyj – 180 stopni, gora/doł. Trocha drapci uworz pelkartofle (kartofle w mundurkach). Po łostudzyniu łobier je i posztamfuj (lub przepuść przez praskę). Wciep je do miski, dodej monka, proszek, jajca, miynkie (miękkie) masło, puder cuker, sól i wyrob ciasto. Nudelkulom rozplaszcz je na rubość 5 mm i takie plaskate pokryj (pokrój) na kwadraty. Na kożdym kwadracie pośtrzodku kidnij marmelada. Na jeji wierchu majom sie spotkać zagiynte rogi kwadratów. Toż jet teroz zagnij. Tak przigotowane kartofeltasze wsadź do bratruły (piekarnik). Nastow zygor na poł godziny, westchnij do św. Klymynsa i się dychnij. Po tym czasie wyciongnij kołoczki. Nostympny etap to przynście do maszkycynio, yno zważej na jynzyk – dej im łochodnońć.

Niych Wom smakuje!

Wróć

Prześlij opinię

Na skróty

Zapisz się na newsletter