Roladka serowa

2020-02-12

Pani Janina Gurgacz pierwszą laureatką nowej edycji konkursu Rudzkie Smaki. Jej przepis na roladkę serową został smakiem stycznia. – Ta kolorowa przekąska otworzy kalendarz kulinarny na 2021 rok. Z kolei hasło lutego to „przez żołądek do serca”. Na przepisy na walentynkowe menu czekamy do końca miesiąca - mówi Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta.

Do roladki na bazie sera żółtego można skomponować dowolny farsz, pamiętając jednak, żeby składniki nadawały się do bezpośredniego spożycia, ponieważ rolada nie jest poddawana obróbce termicznej. Można dodać ugotowaną marchewkę, groszek konserwowy czy przesmażone pieczarki. Ważne, żeby  nadzienie było kolorowe, smakowało, ale też  przyciągało wzrok.

- Kontynuujemy kulinarną zabawę z rudzkim magistratem. Obok głównej nagrody, którą jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu kulinarnym, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymają w tej edycji książkę kulinarną pt. „Nastoletnie wypiekanie. Pyszne i fit” autorstwa Justyny Dragan – mówi Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta.

Justyna Dragan to młoda rudzianka, autorka bloga Nastoletnie Wypiekanie, laureatka konkursu „Rudzkie Smaki” w 2017 roku. – Książka składa się z 10 rozdziałów. Oprócz kilku znanych z bloga przepisów znajdziecie w niej ponad setkę receptur i zdjęć całkiem nowych, nigdy dotąd niepublikowanych w sieci. Jestem pewna, że każdy odkryje coś dla siebie – mówi autorka.

Do końca lutego można przesyłać do rudzkiego magistratu przepisy na walentynkowe menu w myśl hasła „przez żołądek do serca”. Propozycje można wysłać drogą e-mailową na adres media@ruda-sl.pl, pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie Smaki”, bądź składać osobiście w Wydziale Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta (p. 325). W tym roku nagrodą dla laureatów poszczególnych miesięcy będzie książka kulinarna, a dla wszystkich uczestników, tradycyjnie kalendarz z wybranymi przepisami, podsumowujący konkurs.

Roladka serowa
Składniki:
50  dag żółtego sera,
3  jajka ugotowane na twardo,
15  dag serka topionego śmietankowego,
1  ząbek czosnku,
pęczek szczypiorku,
1/2 czerwonej papryki,
20 dag  szynki konserwowej ,
sól, pieprz.


Sposób przygotowania

Ser żółty wkładamy do gorącej wody na około godzinę, aż stanie się miękki i można go będzie rozwałkować.

Jajka, szynkę, paprykę  i cebulę kroimy w drobną kosteczkę, szczypiorek siekamy. Serek topiony przekładamy do miseczki i rozgniatamy. Dodajemy pozostałe składniki, przyprawiamy solą
i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, mieszamy.

Ser rozwałkowujemy, wykładamy masę i zwijamy w roladę. Owijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem kroimy na około 2 cm plastry.

Smacznego!