W poszukiwaniu kulinarnych inspiracji

2019-07-09

Wakacyjne podróże to źródło wielu ciekawych doświadczeń. Jednym z nich jest degustacja miejscowej kuchni i poznawanie zwyczajów kulinarnych w odwiedzanych zakątkach. Rudzki magistrat ogłosił konkurs Rudzkie Smaki, w którym zachęca do przesyłania przepisów na smaki wakacji. Autorzy dwóch wybranych receptur zostaną nagrodzeni, a ich propozycje znajdą się w kalendarzu kulinarnym na 2020 rok.

Stałym elementem konkursu Rudzkie Smaki, którego szóstą już edycję prowadzi Wydział Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta, jest wybór tzw. smaków wakacji, które prezentowane są na lipcowych i sierpniowych kartach kalendarza kulinarnego. - Również i w tym roku zachęcamy do podzielenia się kulinarnymi wspomnieniami z wakacji. Do końca sierpnia czekamy na przepisy dań, które pozwolą poczuć klimat urlopu, zarówno egzotycznego, jak i tego na przydomowej działce - mówi Iwona Małyska z rudzkiego magistratu. – Do tej pory mieliśmy już w rudzkim kalendarzu m.in. przepis na tikwenik, bułgarski deser z dynią w cieście filo, cytrynowe babeczki nadziewane lemon curd wprost z Irlandii, faszerowane cukinie czy na śliwki z ogródka pod bezową pierzynką – dodaje. Przepisy wraz ze zdjęciem potrawy można przesyłać drogą e-mailową na adres media@ruda-sl.pl, pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie Smaki”, bądź składać osobiście w Wydziale Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta (p. 325).

Podsumowaniem każdej edycji konkursu jest kalendarz kulinarny z przepisami nadesłanymi przez laureatów poszczególnych miesięcy. Ponadto co miesiąc każdy zwycięzca otrzymuje nagrodę. W tym roku jest to ciekawa publikacja wydana przez Urząd Marszałkowski: „Śląskie od kuchni”. - Zapraszamy do kulinarnej zabawy nie tylko mieszkańców Rudy Śląskiej, ale całego regionu – zachęca Iwona Małyska.

Znamy już smak czerwca tegorocznej edycji konkursu. To „sałatka na wycieczkę”, autorstwa Joanny Nowak z Rudy Śląskiej. – To moja propozycja na wyjazdy poza miasto i piknik w plenerze. Sałatka smakuje jako osobne danie, może też być dodatkiem do grillowanego mięsa czy kiełbasy – mówi laureatka konkursu.

Sałatka na wycieczkę
Składniki:
pęczek rzodkiewek,
4-6 szt. ogórków małosolnych lub kiszonych,
1 papryka czerwona,
10-12 średniej wielkości młodych ziemniaków,
pęczek szczypiorku.

Sos:
3 łyżki oliwy,
sok z połowy dużej cytryny,
sól,
pieprz,
pół łyżeczki cukru.


Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w koszulkach, studzimy i kroimy w kostkę. Paprykę i ogórki kroimy również w kostkę, a rzodkiewki w plasterki. Solimy i mieszamy składniki. Polewamy sosem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Odstawiamy do lodówki. Sałatkę można jeszcze przyprawić ziołami według własnego upodobania.

Smacznego!