Kolorowy torcik dla mamy

2019-07-09

Galaretkowiec to orzeźwiający deser z kolorowych galaretek
i śmietanki, który dzieci mogą same przygotować z okazji święta mamy. Przepis na to ciasto nadesłała Julia Skalik z Mikołowa. - Wspólnie z siostrą lubimy czasem przygotować dla rodziców coś na obiad lub na deser. Galaretka to ulubiony przysmak całej naszej rodziny - mówi autorka przepisu.

Do końca czerwca do rudzkiego magistratu można przesyłać przepisy na potrawę w plener. - Czekamy na przepisy na danie, które można zabrać na wycieczkę, bądź przyrządzić podczas pikniku na świeżym powietrzu - mówi Iwona Małyska z Urzędu Miasta Ruda Śląska.

Podsumowaniem każdej edycji konkursu jest kalendarz kulinarny z przepisami nadesłanymi przez laureatów poszczególnych miesięcy. Ponadto co miesiąc każdy zwycięzca otrzymuje nagrodę. - Zapraszamy do kulinarnej zabawy nie tylko mieszkańców Rudy Śląskiej, ale całego regionu – zachęca Iwona Małyska. Przepisy wraz ze zdjęciem potrawy można przesyłać drogą e-mailową na adres media@ruda-sl.pl, pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie Smaki”, bądź składać osobiście w Wydziale Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta (p. 325).

Galaretkowiec

Składniki:

1 litr śmietanki kremówki 30%,

4 łyżki cukru pudru,

4 łyżki żelatyny,

1 galaretka czerwona,

1 galaretka żółta,

1 galaretka zielona,

1 galaretka pomarańczowa.

Przygotowanie:

Dzień wcześniej przygotowujemy galaretki, dodając trochę mniej wody niż podano w instrukcji (400 ml zamiast 500 ml). Każdą z osobna wylewamy na głęboki talerz, odstawiamy do stężenia. Następnego dnia kroimy galaretki w kostkę. W rondelku rozpuszczamy żelatynę w 100 ml wody, gotujemy przez chwilę i odstawiamy do ostudzenia. Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę, dodajemy cukier puder i ubijamy około 5 minut. Następnie do ubitej śmietany dodajemy małymi porcjami żelatynę i delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną masę mieszamy z kostkami galaretki i przekładamy do tortownicy. Wstawiamy do lodówki na 4-5 godzin. Dno tortownicy możemy też wyłożyć wcześniej biszkoptami nasączonymi sokiem owocowym i na nie wyłożyć masę.

Smacznego!