Królewska WZ-tka

2019-02-13

Przepis na wuzetkę otwiera szóstą edycję konkursu „Rudzkie Smaki”. Laureatem stycznia została  Swietłana Kopeć z Rudy Śląskiej. Do końca lutego, do rudzkiego magistratu można przesyłać przepisy na smakołyki na „tłusty czwartek”. Podsumowaniem tej edycji, podobnie jak w latach ubiegłych, będzie kalendarz kulinarny z przepisami laureatów poszczególnych miesięcy.

- Przepis na tradycyjne ciasto WZ, które łączy dwie warstwy kakaowych biszkoptów przełożonych bitą śmietaną, trochę zmieniłam i tak powstał mój autorski przepis na wuzetkę.  Biszkopt piekę według starego przepisu mojej babci: ile sztuk jajek, tyle kopiastych łyżek mąki i cukru. Polewa, z kolei, to efekt eksperymentów kulinarnych mojej kuzynki, a przepis na nadzienie pochodzi z Tele Tygodnia z 1994 roku – mówi laureatka konkursu. Wuzetka pani Swietłany ma orzeźwiający, cytrynowy smak za sprawą masy śmietanowej z dodatkiem serka homogenizowanego i galaretki. Nadzienie można też przygotować według własnych upodobań, dodając galaretkę i serek o ulubionym smaku. Ciasto smakuje wyśmienicie i prezentuje się okazale. Doskonałe do kawy podczas wspólnego świętowania nie tylko z okazji Święta Trzech Króli.

Z kolei do końca lutego można przesyłać  propozycje na „tłusty czwartek”. Najciekawszy przepis  zostanie wybrany „smakiem lutego”, a jego autor otrzyma nagrodę. Ponadto przepis znajdzie się w kalendarzu kulinarnym na 2020 rok. Receptury wraz ze zdjęciem można przesyłać drogą e-mailową na adres media@ruda-sl.pl, pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie Smaki”, bądź składać osobiście w Wydziale Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta (p. 325).

Zapraszamy do kulinarnej  zabawy nie tylko mieszkańców Rudy Śląskiej, ale całego regionu.

W 2019 roku rozpoczęła się VI edycja konkursu pod hasłem „Rudzkie Smaki”.  Jej podsumowaniem, podobnie jak w latach ubiegłych, będzie kalendarz kulinarny. - To wyjątkowa publikacja, składająca się z przepisów nadesłanych przez mieszkańców. Uczestnicy konkursu dzielą się recepturami  na swoje sprawdzone dania i smakołyki. Często są to przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie – mówi Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta. Co miesiąc najlepsze propozycje są nagradzane i to właśnie one są prezentowane w kalendarzu.

Królewska wuzetka

Biszkopt:

Składniki (na jeden blat):
5 jajek
5 łyżek cukru
4 łyżki mąki
1 łyżka kakao

Do nasączenia blatów:
Czarna herbata z cukrem z dodatkiem alkoholu lub kawa rozpuszczalna z wódką, nalewką itp.

Przygotowanie:
Białka z cukrem ubić na sztywno, żółtka ubić osobno i  dodać do białek, ubijając jeszcze przez kilka minut aż masa będzie puszysta. Kakao wymieszać z mąką, przesiać i dodać do ubitej masy, delikatnie mieszając lub miksując na minimalnych obrotach. Wyłożyć do formy 25 x 37 cm wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C, piec przez ok. 30 minut. Żeby biszkopt nie opadł nie należy otwierać piekarnika w trakcie pieczenia. Pod koniec można sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest wypieczone.
W podobny sposób przygotowujemy drugi blat biszkoptu.
Upieczone i wystudzone blaty biszkoptowe nasączamy bezpośrednio przez wyłożeniem masy.

Masa

Składniki:
20 dag śmietany kremówki 36 %
20 dag serka homogenizowanego waniliowego
1 opakowanie galaretki o smaku cytrynowym
2 łyżki soku z cytryny
2 torebki cukru waniliowego
¾ szklanki cukru

Przygotowanie:
Rozprowadzić galaretkę w jednej szklance wody. Wymieszać serek z sokiem  cytryny. Rozgrzać w rondelku galaretkę z cukrem, cukrem waniliowym, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Nie gotować! Wymieszać z masą serkową, wstawić do lodówki. Ubić śmietanę na puszystą masę, dodać ją do tężejącej masy i dobrze wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Ponownie wstawić do lodówki i odczekać aż masa stężeje na tyle dobrze, aby dała sie równomiernie rozsmarować na biszkopcie. Przykryć drugą warstwą biszkoptu, całość wstawić do lodówki.

Polewa

Składniki:
3 łyżki kakao
9 łyżek mleka
10 dag miękkiego masła
6 łyżek cukru

Przygotowanie:
Składniki połączyć w garnku i gotować na małym ogniu, cały czas mieszając.  Masa powinna lekko zgęstnieć. Uważać, żeby nie gotować za długo, żeby polewa nie skarmelizowała się. Z kolei, zbyt krótkie gotowanie może sprawić, że polewa będzie płynna i wsiąknie w biszkopt. Zimną polewę wylać na ciasto. Udekorować według uznania. Autorka proponuje całą powierzchnię ciasta udekorować  ukośnymi pasami z wiórków kokosowych na przemian z  pokruszonymi orzechami włoskimi.