Śląski sztand pomysłów - spotkanie przy piekaroku

2018-09-07

Po raz kolejny będzie można skosztować wypieków z rudzkiego piekaroka. W najbliższą  niedzielę /09.09/ przy zabytkowym piecu chlebowym zostanie zorganizowany piknik rodzinny, połączony z degustacją tradycyjnego chleba na naturalnym zakwasie. Wydarzenie odbędzie się w Rudzie Śląskiej – Rudzie przy ul. Bujoczka 24, w  godz. 15.00 - 18.00.

Niedzielne spotkanie przy zabytkowym piekaroku odbędzie się pod hasłem „Śląski sztand pomysłów”. W programie zaplanowano m.in. warsztaty babskiej roboty na dawnym, śląskim sprzęcie AGD. – Będzie można popróbować prania na waszbrecie, szpanowania i biglowania - prac domowych, które wykonywały nasze prababcie i babcie – zdradza Krzysztof Gołąb, dyrektor Muzeum Miejskiego. Ponadto nie tylko dla najmłodszych Muzeum Miejskie przygotowało warsztaty plastyczne i liczne konkursy. Przy zabytkowym piecu chlebowym będzie można też posłuchać tradycyjnych śląskich utworów ludowych w wykonaniu  rudzkiej artystki Katarzyny Sroki.

Rudzki piekarok to jedyny piec chlebowy w regionie, który nadal spełnia swoje funkcje. – Dzięki współpracy z Piekarnią „Jakubiec” kilka razy w roku odbywa się w nim wypiek chleba tradycyjną metodą – mówi Krzysztof Piecha, naczelnik Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta. – To niepowtarzalna okazja, by podejrzeć, jak wygląda taki proces i spróbować, jak smakuje tak przygotowany wypiek – zaznacza. Po raz kolejny chleb będzie okraszony „tustym” /smalcem/ ufundowanym przez Zakłady Przetwórstwa Mięsnego „Kuś”.

Przypomnijmy, że piekarok przy ul. Bujoczka 24 w Rudzie powstał około 1900 roku. Chleb wypiekano w nim do lat 50. ubiegłego wieku. Składa się z przedsionka i pieca. Swojego czasu został zagospodarowany na pomieszczenie dla królików. By obiekt doprowadzić do stanu pierwotnego, trzeba było rozebrać i odtworzyć na nowo część, w której znajdował się piec. Wymieniono również dach i niektóre elementy elewacji. Piekaroki były nieodłącznym elementem XIX-wiecznych familoków. Z czasem ulegały zniszczeniu lub wykorzystywano je do innych celów niż piekarnicze.