PolskaEire w odsłonie śląsko-irlandzkiej

2018-03-19

„Kaj Ślonsk trefio się z Irlandjom” – pod takim hasłem będzie się odbywał tegoroczny festiwal PolskaEire. Wydarzenie będzie odbywało się od 24 do 26 sierpnia w Rudzie Śląskiej. Jego organizatorem jest Polsko-Irlandzkie Stowarzyszenie Edukacyjne, a parterami podmioty działające na terenie miasta. Dziś podczas konferencji prasowej zdradzono, jak wyglądają przygotowania do tegorocznej imprezy. Patronatem honorowym objął ją Ambasador Irlandii w Polsce, Gerard Keown.

- Pierwsza edycja festiwalu okazała się fenomenalnym pomysłem. Mam nadzieję, że uda nam się powtórzyć ten sukces, bo rudzka społeczność lokalna chętnie angażuje się w podobne inicjatywy. Tegoroczny festiwal będzie ciekawym zakończeniem wakacji. W piątkowy wieczór zapraszamy na projekcję filmów irlandzkich. Sobota i niedziela to spotkania, warsztaty i koncerty. Chcemy pokazać tradycyjną kulturę zarówno Śląska, jak i Irlandii. Ciekawostką będzie możliwość wykonania personalizowanej pocztówki. Będą dedykowane festiwalowi znaczki oraz stempel. Na zakończenie wystąpi energetyczny zespół Carrantuohill - powiedział Wojciech Kostka, organizator festiwalu. - Chcę przypomnieć, że jesteśmy bardzo otwarci na współpracę. Jeśli ktoś ma pomysł, jak urozmaicić festiwal, zapraszamy do kontaktu - dodaje.

Organizatorzy w tym roku postanowili skoncentrować wydarzenia w jednym miejscu, czyli ogrodach Miejskiego Centrum Kultury im. H. Bisty w Nowym Bytomiu, aby festiwalowi goście mogli do woli korzystać z wszystkich atrakcji. - Cieszę się, że możemy współpracować w zakresie organizacji festiwalu – powiedziała Anna Roszczyk. - Zapewniamy bazę lokalową, salę oraz obsługę techniczną. Dodatkowo zaproponowaliśmy, by na scenie pojawił się Gang Olsena, który w tym roku świętuje 30-lecie istnienia - dodała. W wydarzenie włączy się także Muzeum Miejskiego im. M. Chroboka.  – W czasie tego weekendu zorganizujemy warsztaty związane ze śląskim strojem. Całość będzie wzbogacona dwoma prelekcjami - jedna będzie dotyczyła osiedli patronackich, druga przemysłu cynkowego i górniczego na Górnym Śląsku - zapowiedział Krzysztof Gołąb, dyrektor placówki

- Planujemy zorganizować warsztaty kulinarne, które w ubiegłym roku cieszyły się dużym zainteresowaniem. Powstaną 3 potrawy – tradycyjna śląska, tradycyjna irlandzka oraz fusion polsko-irlandzki jako niespodzianka – zdradził Michał Kaczmarczyk, szef kuchni z Druid Pubu.

W wydarzeniach festiwalowych w ubiegłym roku wzięło udział około 6 tys. osób, a informacje o festiwalowych atrakcjach dotarły poprzez media społecznościowe do ponad 200 tys. osób.

Dokładny program wydarzenia będzie znany w kwietniu. Informacje na bieżąco można śledzić na stronie internetowej http://www.polskaeirefestiwal.pl/ oraz na profilu facebook https://www.facebook.com/PolskaEireRuda/ .