Dostępność

RUDA Śląska

miasto otwartych możliwości
Ruda Śląska w obiektywie

Aktualności

  1. proszę czekać …

Bób jest cool

Sałatka z bobem i kurczakiem autorstwa Marii Lipowskiej została smakiem czerwca w konkursie kulinarnym rudzkiego magistratu „Rudzkie Smaki”. Aktualnym tematem konkursu jest smak wakacji.  Przepisy na potrawy z wakacyjnych wojaży można przesyłać do końca sierpnia. Najlepsze propozycje mieszkańców zostaną zebrane w kalendarzu kulinarnym na 2018 rok.

To soczyście zielone warzywo strączkowe ma wiele wartości odżywczych. Sezon na bób w pełni, dlatego warto skorzystać z przepisu pani Marii Lipowskiej.  - Bób jest bogaty w białko i błonnik, podobnie jak inne rośliny strączkowe, dlatego też warto ująć go w swoim menu przynajmniej w pełni sezonu – mówi Maria Lipowska. Pani Maria zaproponowała lekką sałatkę z bobem i kurczakiem, która może zastąpić obiad w letnie, upalne dni. Doskonale też uzupełni menu kulinarnych spotkań z przyjaciółmi w plenerze.

W kolejnym etapie konkursu przepisy można przesyłać do końca sierpnia. Temat wakacyjnej odsłony „Rudzkich Smaków” jest dowolny. -  Czekamy na przepis na wakacyjną potrawę. Może to być danie z egzotycznych podróży lub też smak lata, którym delektujemy się podczas odpoczynku na własnej działce – wyjaśnia Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta UM.

Przepisy wraz ze zdjęciem potrawy można przesyłać drogą e-mailową na adres media@ruda-sl.pl, pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie Smaki”, bądź składać osobiście w Wydziale Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta (p. 325).

Sałatka z bobem i kurczakiem

Składniki:

- 30 dag bobu

- 2 piersi z kurczaka

- 1 czerwona papryka

- 2 duże pomidory

- 1 mała czerwona cebula

- koperek

Marynata:

- 3 łyżki oleju,

- 2 łyżki octu balsamicznego,

-  ząbek  czosnku,

- szczypta ostrej i  łyżeczka słodkiej papryki, sól i pieprz.

Składniki mieszamy w misce,  dodajemy pierś z kurczaka i wkładamy do lodówki. Marynujemy przynajmniej 1 godzinę.

Sos:

- 2 łyżki oliwy z oliwek,

- 3 łyżki musztardy dijon,

- sól, pieprz.

Przygotowanie:

Bób gotujemy aldente , obieramy z łupin. Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki i smażymy.

Pozostałe składniki kroimy w kostkę, dodajemy kurczaka i bób, mieszamy, polewamy sosem i posypujemy koperkiem.

Smacznego !








strategia

Śląsko godka

  1. web developer: Artur Kępa