Dostępność

RUDA Śląska

miasto otwartych możliwości
Ruda Śląska w obiektywie

Aktualności

  1. proszę czekać …

Piknik irlandzki przy piekaroku

Kulinarna odsłona festiwalu Polsko - Irlandzkiego już w najbliższą niedzielę. 21 maja będzie okazja do degustacji „rudzianina”, chleba  wypieczonego w zabytkowym piecu chlebowym z irlandzkimi dodatkami. Wystąpi też zespół ViolinDi z koncertem „Na irlandzką nutę”.

Jedna z głównych atrakcji w ramach Festiwalu Polsko - Irlandzkiego czeka na uczestników już w niedzielę, 21 maja. O godz. 15:00 przy rudzkim piekaroku spotkają się smakosze kuchni śląskiej i irlandzkiej. Wraz ze świeżo wypieczonym chlebem będzie można degustować sery i masło dostarczone przez głównego sponsora Festiwalu, firmę Kerrygold. Nie zabraknie też rudzkiego „tustego”, które z pewnością przypadnie do gustu irlandzkim gościom.

Rudzki piekarok to jedyny piec chlebowy w regionie, który nadal spełnia swoje funkcje. – Dzięki współpracy z Piekarnią „Jakubiec” kilka razy w roku odbywa się w nim wypiek chleba tradycyjną metodą – mówi Krzysztof Piecha, naczelnik Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta. – To niepowtarzalna okazja, by podejrzeć, jak wygląda taki proces i spróbować, jak smakuje tak przygotowany wypiek – zaznacza.

Przypomnijmy, że piekarok przy ul. Bujoczka 24 w Rudzie powstał około 1900 roku. Chleb wypiekano w nim do lat 50. ubiegłego wieku. Składa się z przedsionka i pieca. Swojego czasu został zagospodarowany na pomieszczenie dla królików. By obiekt doprowadzić do stanu pierwotnego, trzeba było rozebrać i odtworzyć na nowo część, w której znajdował się piec. Wymieniono również dach i niektóre elementy elewacji. Piekaroki były nieodłącznym elementem XIX-wiecznych familoków. Z czasem ulegały zniszczeniu lub wykorzystywano je do innych celów niż piekarnicze.

Kulinarną stronę festiwalu będą odkrywać też uczniowie technikum gastronomicznego w Rudzie Śląskiej, którzy w poniedziałek, 22 maja, w godz. 10:00 – 12:00, wezmą udział w warsztatach pieczenia sconsów. – Sconsy to popularne irlandzkie bułeczki, które podaje się z masłem lub dżemem – mówi Monika Kostka, dyrektor Polskiej Szkoły Weekendowej w Arklow, twórczyni bloga kulinarnego „Cukierenka”. Pani Monika, rudzianka z pochodzenia, będzie degustować wypieki młodzieży, podobnie jak Agnieszka Jasińska, finalistka programu Hell’s Kitchen. W degustacji weźmie też udział przewodniczący Rady Miasta Arklow Pat Kennedy z żoną. – Przygotujemy też coś specjalnego dla naszych gości, żeby mogli posmakować śląskiej kuchni – zapowiada Barbara Rolnik z ZSP nr 2, opiekun młodzieży i organizator warsztatów.







strategia

Śląsko godka

  1. web developer: Artur Kępa