Rudzkie smaki – sezon III

2016-01-08

Rudzki magistrat kontynuuje konkurs „Rudzkie smaki”. To już trzeci sezon kulinarnej zabawy dla mieszkańców. Do końca miesiąca urząd miasta czeka na propozycje dań z chleba. Spośród nich wybrany zostanie „smak miesiąca”, a jego autor otrzyma nagrodę. 12 smaków  z poszczególnych miesięcy utworzy kalendarz kulinarny na 2017 rok.

„Rudzkie smaki” - pod tą nazwą kryją się tradycyjne śląskie potrawy, ich modyfikacje oraz zupełnie nowe dania, do których inspiracje pochodzą z różnych kuchni świata.  - W wielu rudzkich domach w dalszym ciągu króluje śląska kuchnia – mówi rudzki kucharz, Michał Kaczmarczyk, ambasador konkursu. – Pomimo tego nigdy nie zjemy dwóch takich samych rolad, „panczkrautu”, „krepli” czy makówek, bo każdy przygotowuje je według receptury babci lub w wersji urozmaiconej przez siebie. Coraz chętniej łączymy też tradycyjne przepisy z kuchnią światową, dzięki czemu otrzymujemy ciekawe kulinarne wariacje – zauważa.

Konkurs „Rudzkie Smaki” jest kontynuacją zabawy, która w Rudzie Śląskiej trwa od 2014 roku. Obecnie startuje już jej III sezon. Przez cały rok rudzianie przesyłają przepisy i receptury na potrawy związane z lokalną kuchnią. Co miesiąc jeden z zaproponowanych przepisów zostaje „smakiem miesiąca” i trafia na stronę internetową miasta do specjalnie przygotowanej zakładki „Rudzkie smaki”, a jego autor otrzymuje nagrodę.

W 2016 roku preferowane będą przepisy na typowo śląskie potrawy i stare receptury, przekazywane z pokolenia na pokolenie.

Do końca stycznia do rudzkiego magistratu można przesyłać przepisy na dania z chleba. W śląskich domach chleb darzono ogromnym szacunkiem. Nie mógł zmarnować się ani jeden jego okruszek. Dlatego gospodynie miały swoje sposoby na wykorzystanie czerstwego pieczywa. – Wyszukajmy te przepisy naszych babć i mam i podzielmy się nimi na łamach konkursu Rudzkie Smaki. Obok tradycyjnej wodzionki z pewnością znanych jest jeszcze wiele innych przepisów – zachęca Michał Kaczmarczyk, ambasador konkursu.

- Konkurs cieszy się dużym zainteresowaniem, dlatego postanowiliśmy go kontynuować – mówi Krzysztof Piecha, naczelnik Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta Urzędu Miasta. - Podsumowaniem zabawy, tak jak do tej pory  będzie kulinarny kalendarz, a jednocześnie praktyczna książka kucharska przygotowana przez samych mieszkańców. Przy tej okazji chcemy zarówno ocalić od zapomnienia tradycyjne receptury, skrywane w babcinych kredensach, jak i zachęcić mieszkańców do  kulinarnych eksperymentów – dodaje.

Przepisy wraz ze zdjęciem można przesyłać drogą e-mailową na adres media@ruda-sl.pl, pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie smaki”, bądź składać osobiście w Wydziale Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta (p. 325).

Do tej pory zwycięskimi potrawami były w  pierwszej edycji konkursu : nadziewany filet z kurczaka w cieście francuskim, piersi z kurczaka w marynacie z rudzkiego majonezu z duszoną cebulą, zrazy cielęce z wiosennym farszem, śląsko kopa, kołoczki z serem i kardamonem, zupa z soczewicy, leczo Bernarda, rude ciasto dyniowe z pyrlikiem i żelazkiem, jabłecznik z orzechami, bigos hultajski, makówki Ingi. W drugiej edycji konkursu: noworoczny tatar ze śledzia, karminadle, rolada serowa, florentynki, słoneczka drobiowe, przetwory Oli, sernik Edyty, tikwenik, nalewka z mahonii, ajntopf warzywny z pulpetami i pietruszką, chili con carne oraz piernik staropolski – dojrzewający.