Czas na ajntopf

2015-10-13

Ajntopf - to temat październikowej edycji konkursu „Rudzkie smaki”. Przepisy na dania jednogarnkowe można przesyłać do rudzkiego magistratu do końca października. Smakiem września został z kolei wybrany autorski przepis Barbary Podgórskiej na nalewkę z mahonii.

Wrześniowa edycja konkursu poświęcona była nalewkom. Zwyciężył przepis Barbary Podgórskiej na nalewkę z mahonii. - To popisowy trunek z naszej domowej piwniczki, od początku do końca wymyślony przeze mnie i mojego męża – mówi Barbara Podgórska. – Cieszę się, że została „rudzkim smakiem” – dodaje. Mahonia pospolita (mahonia aquifolium) to popularny krzew z rodziny berberysowatych, spotykany w parkach i  ogródkach przydomowych. Liście ma zimotrwałe, skórzaste, kłujące, ciemnozielone, kwiaty żółte, obfite, zebrane w kwiatostany typu grona.  - Jagody ma niebieskie, kwaskowate, o ciemnym soku, jadalne w stanie surowym i po wysuszeniu. Nadają się na kompoty, soki, galaretki, nalewki i wina – wyjaśnia pani Barbara. - Właśnie nadeszła pora pełnej ich dojrzałości. W Rudzie Śląskiej znam kilka miejsc, gdzie mahonia występuje i każdej jesieni zaopatruję się w jej owoce – dodaje.

Październik z kolei to czas na ajntopf, czyli danie jednogarnkowe. Ten prawdziwy  śląski ajntopf to gęsta zupa jarzynowa, często z mięsną „wkładką”. Eintopf to również popularne danie niemieckie, bardzo sycące i rozgrzewające. – Myślę, że każdy śląski domowy kucharz czy kucharka ma sprawdzony  przepis na ajntopf. Zachęcam do podzielenia się swoimi przepisami – mówi Michał Kaczmarczyk, rudzki kucharz, ambasador konkursu „Rudzkie Smaki” .

Przepisy wraz ze zdjęciami można przesyłać na adres e-mail: media@ruda-sl.pl (w temacie „Rudzkie Smaki”) lub adres pocztowy: Urząd Miasta Ruda Śląska, plac Jana Pawła II 6, 41-709 Ruda Śląska z dopiskiem „Rudzkie Smaki”, bądź też dostarczyć do magistratu, do Biura Obsługi Mieszkańców.

Konkurs „Rudzkie smaki” jest kontynuacją zabawy, która zainaugurowana została na początku ubiegłego roku. Przez cały rok rudzianie przesyłali przepisy i receptury na potrawy związane z lokalną kuchnią. Co miesiąc jeden z zaproponowanych przepisów zostawał „smakiem miesiąca”
i trafiał na stronę internetową miasta do specjalnie przygotowanej zakładki „Rudzkie smaki”, a jego autor otrzymywał nagrodę. - Zeszłoroczna edycja konkursu cieszyła się dużym zainteresowaniem, dlatego postanowiliśmy go kontynuować – mówi Krzysztof Piecha, naczelnik Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta. - Podsumowaniem zabawy był kulinarny kalendarz, a jednocześnie praktyczna książka kucharska przygotowana przez samych mieszkańców. Przy tej okazji chcemy zarówno ocalić od zapomnienia tradycyjne receptury, skrywane w babcinych kredensach, jak i zachęcić mieszkańców do kulinarnych eksperymentów – dodaje.

Nalewka z mahonii

1 kg owoców mahonii, bez szypułek owocowych, zalać w słoju 1 l spirytusu o mocy 96 %, odstawić na 2 tygodnie w ciemnie miejsce. Po tym czasie macerat zlać, a owoce zalać ½ l wódki około 40 % i ½ l płynnego, lekko podgrzanego miodu pszczelego naturalnego. Odstawić na kolejne 2 tygodnie. Ponownie zlać płyn, owoce lekko odcisnąć. Oba nastawy połączyć, ewentualnie dosłodzić do smaku. Przefiltrować, rozlać do butelek, odstawić do dojrzewania przez 2 – 3 miesiące.