Słoneczka drobiowe smakiem miesiąca

2015-06-17

Słoneczka drobiowe smakiem miesiąca

Przepis Joanny Żok na kotleciki drobiowe został smakiem maja w konkursie Rudzkie Smaki. Danie przypadło do gustu Kasandrze Gojowej, małej prezydent miasta, do której w tym miesiącu należał wybór smaku dzieciństwa. Z kolei czerwiec to okazja dla mieszkańców Rudy Śląskiej do podzielenia się swoimi sposobami na przetwory z owoców sezonowych.

Ulubionym potrawom z dzieciństwa poświęcona była majowa odsłona konkursu „Rudzkie Smaki”. Któż lepiej mógł wybrać zwycięzcę w tej edycji  jak nie dziecko? Dlatego to do Kasandry Gojowej, która 1 czerwca zasiadła na fotelu prezydenckim należała decyzja. Okazało się, że ulubionym daniem małej prezydent jest rosół, a za słodyczami nie przepada aż tak bardzo. Dziewczynka wraz z mamą wybrała spośród nadesłanych propozycji przepis na słoneczka drobiowe. – Kasandra lubi kurczaka i żółty ser, a kotleciki łączą w sobie te dwa składniki. Są chrupiące i smaczne – tłumaczy wybór mama dziewczynki. Zaraz na drugim miejscu wśród ulubionych dań Kasandry znalazł się makaron z serem i cynamonem, który z dzieciństwa wspomina pani Joanna Żok. – Jako dziecko bardzo lubiłam to proste danie i do dzisiaj przygotowuję je dla mojej rodziny – mówi pani Asia.

Sześcioletnia prezydent miasta też wykazuje zainteresowania kulinarne. Jej popisowe danie to pizza przygotowywana razem z tatą. – Robimy razem ciasto, a później ja układam składniki – mówi Kasandra. – Najbardziej lubię pizzę z pieczarkami, pomidorami, kiełbaską i serem – dodaje dziewczynka.

Kolejna edycja konkursu „Rudzkie Smaki” trwa. Czerwiec to czas owoców sezonowych. Z pewnością każdy ma jakiś swój wypróbowany sposób na  ich wykorzystanie i zatrzymanie smaków lata na dłużej. – Zachęcam do podzielenia się swoimi sprawdzonymi przepisami na domowe marynaty, dżemy, konfitury, kompoty z owoców czy warzyw – mówi Krzysztof Piecha, naczelnik Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta.  - Na przepisy mieszkańców czekamy przez cały czerwiec – dodaje naczelnik.

Konkurs „Rudzkie smaki” jest kontynuacją zabawy, która zainaugurowana została na początku ubiegłego roku. Przez cały rok rudzianie przesyłali przepisy i receptury na potrawy związane z lokalną kuchnią. Co miesiąc jeden z zaproponowanych przepisów zostawał „smakiem miesiąca” i trafiał na stronę internetową miasta do specjalnie przygotowanej zakładki „Rudzkie smaki”, a jego autor otrzymywał nagrodę. - Zeszłoroczna edycja konkursu cieszyła się dużym zainteresowaniem, dlatego postanowiliśmy go kontynuować – mówi Krzysztof Piecha. - Podsumowaniem zabawy był kulinarny kalendarz, a jednocześnie praktyczna książka kucharska przygotowana przez samych mieszkańców. Przy tej okazji chcemy zarówno ocalić od zapomnienia tradycyjne receptury, skrywane w babcinych kredensach, jak i zachęcić mieszkańców do kulinarnych eksperymentów – dodaje.

W 2015 roku również wybierane są smaki miesiąca, ale w każdym miesiącu konkurs dotyczy konkretnych propozycji. - W lutym panowie mogli się popisać swoimi kulinarnymi zdolnościami i przygotować coś z okazji Dnia Kobiet, marzec był okazją do wyszukania i przypomnienia sobie przepisów na świąteczne potrawy, kwietniowa edycja „Rudzkich smaków” przebiegała pod hasłem „Rudzki kosz piknikowy”, z kolei maj był okazją do odświeżenia smaków dzieciństwa – mówi Krzysztof Piecha, naczelnik Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta. - Przez cały czerwiec czekamy na propozycje przetworów domowych, takich jakie robiły nasze babcie– dodaje Piecha. Przepisy można przesyłać drogą e-mailową na adres media@ruda-sl.pl, pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie smaki”, bądź składać osobiście w Wydziale Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta (p. 325).

Słoneczka drobiowe

Składniki: 2 filety z kurczaka pokrojone w kosteczkę,100 g sera żółtego, 2 jajka  roztrzepane, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki majonezu, natka posiekanej pietruszki, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Składniki mieszamy, łyżką formujemy placuszki i kładziemy na rozgrzanym oleju. Smażymy na złoty kolor z obu stron.

Makaron  z serem i cynamonem

Makaron gotujemy al dente. Biały ser - krajankę kruszymy na makaron. Polewamy roztopionym masłem, posypujemy cukrem i cynamonem.

 

Pizza Kasandry

Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 1 duża łyżka cukru, 1 mała łyżeczka soli, 2 duże łyżki oleju, 2/3 kostki drożdży, 1 szklanka ciepłej wody

Przygotowanie: W szklance wody rozpuszczamy drożdże, wlewamy do przesianej mąki, mieszamy. Dodajemy cukier, sól i olej. Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około pół godziny. Gdy wyrośnie formujemy placek i smarujemy przecierem pomidorowym. Nakładamy ulubione składniki, wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut w temp. 1800C.