Rudzkie smaki na finiszu

2014-12-16

Puszysty sernik Adrianny Szefer oraz Wigilijny karp na 2  sposoby Anny Jach dołączyły do grona „Rudzkich Smaków”. Kulinarny konkurs przygotowany przez rudzki magistrat dobiegł końca. Michał Kaczmarczyk, ambasador konkursu postanowił w listopadzie wyróżnić przepis Adrianny Szefer. – Sernik to klasyczne ciasto, ale  można przygotować je na wiele sposobów. Dla tych, którzy podczas świąt nie obejdą się bez nuty korzennej w swoich wypiekach, polecam dodanie do kruchego ciasta odrobiny cynamonu lub przyprawy piernikowej – poleca Michał Kaczmarczyk. -  Na masę serową można również wyłożyć podgrzane  z odrobiną alkoholu powidła śliwkowe i  delikatnie rozprowadzić je wykałaczką na powierzchni rysując fantazyjne wzory  – dodaje.

Smakiem grudnia została propozycja Anny Jach. – Doskonałe potrawy z karpia, lekkostrawne, smaczne na ciepło i na zimno – poleca autorka przepisu. -  Podczas świątecznych przygotowań, to czego nam najbardziej brakuje to czas, dlatego  wybrałem proste przepisy na karpia, które jednak będą efektownie prezentowały się na wigilijnym stole – mówi Michał Kaczmarczyk.
Zwycięskie propozycje uczestników konkursu znajdują się na stronie internetowej miasta www.rudaslaska.pl, w zakładce „Rudzkie Smaki”.

Puszysty sernik z soczystymi brzoskwiniami i delikatną bezową pianką
Składniki:

Kruche ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 20 dag masła, 4 łyżki cukru pudru, 2 żółtka, szczypta soli

Masa serowa: 1 kg białego sera (może być z wiaderka), 2 jajka, 4 żółtka, 1 szklanka cukru pudru, 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (po 40 g), 1/2 szklanki oleju, 1/2 szklanki mleka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, kilka kropel aromatu waniliowego lub śmietankowego.

Bezowa pianka:
6 białek
1 szklanka cukru pudru
Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń
10 dag wiórek kokosowych

Przygotowanie:
Przesianą mąkę, cukier puder, masło, sól i żółtka zagniatamy w zwartą masę. Formujemy kulę, obwijamy ją folią i chowamy do lodówki na godzinę. Brzoskwinie odsączamy i kroimy w większą kostkę.
Jajka, żółtka i cukier puder ucieramy razem do białości. Dodajemy przesiane budynie i proszek do pieczenia. Następnie stopniowo dodajemy ser, mleko i olej. Na końcu dodajemy aromat.
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
Wyciągamy ciasto z lodówki i wykładamy nim dno formy. Nakłuwamy gęsto widelcem, następnie wylewamy na ciasto masę serową.
Formę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 45 minut.
Chwilę przed końcem pieczenia ubijamy białka z cukrem pudrem. Następnie wyciągamy formę z piekarnika, wykładamy pokrojone brzoskwinie, równomiernie wykładamy ubitą pianę, posypujemy wiórkami kokosowymi i wkładamy z powrotem do piekarnika. Pieczemy kolejne 15 minut.
Po tym czasie sernik pozostawiamy w wyłączonym piekarniku i studzimy przy uchylonych drzwiczkach.

Smacznego!

Wigilijny karp na dwa sposoby
Karp duszony w pietruszce
1,5 kg sprawionego karpia, 75 dag korzenia pietruszki, pęczek natki, sól, pieprz czarny mielony, masło
Tuszkę karpia pokroić na dzwonka albo na kawałki, oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pietruszki umyć, obrać, pokroić w poprzeczne lub skośne plasterki o grubości do 1 centymetra. Natkę pietruszki posiekać.
W brytfance albo naczyniu żaroodpornym układać warstwy ryby i pokrojonych korzeni pietruszki, posypywać posiekaną natką. Ostatnią warstwą  ma być pietruszka. Na wierzchu poukładać plasterki masła. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 C, piec przez około 1 godziny. Przed podaniem posypać zieleniną. Serwować z ziemniakami w dowolnej postaci albo z pieczywem.

Karp pieczony z jabłkami
Tuszka sprawionego karpia, o wadze około 1,5 kg, 2 jabłka, najlepiej szare renety albo zbliżone smakiem, majeranek otarty, sól, 1-2 łyżki masła
Jabłka obrać, pokroić w ósemki, usunąć gniazda nasienne, posypać grubo majerankiem, potrzymać w miseczce przez około godzinę. Tuszkę karpia osolić, nadziać jabłkami, spiąć wykałaczkami albo szpilkami kuchennymi.
Na dno brytfanki położyć arkusz folii aluminiowej, na niej rybę. Przykryć drugim płatem folii. Piec przez około 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 - 200 C. Kwadrans przed końcem pieczenia, zdjąć folię, polać roztopionym masłem i przyrumienić.

Smacznego!