Konkurs "Rudzkie smaki" trwa

2014-11-17

Jabłecznik z orzechami to kolejna zwycięska propozycja w konkursie „Rudzkie smaki”. - Najwyższa pora, aby wykorzystać w kuchni nasze polskie, soczyste jabłka – mówi Michał Kaczmarczyk, ambasador konkursu. Przepis pani Czesławy Kiedos z Rudy Śląskiej został smakiem października w zabawie organizowanej przez rudzki magistrat.

- Na smak października wybrałem prosty i nieskomplikowany przepis pani Czesławy Kiedos – mówi Michał Kaczmarczyk. - Ciasto można wzbogacić rodzynkami namoczonymi wcześniej w rumie,
a cukier biały zamienić na brązowy, nierafinowany, który nada ciastu specyficznego smaku melasy – podpowiada rudzki kucharz.

Zwycięskie propozycje znajdują się na stronie internetowej miasta www.rudaslaska.pl, w zakładce „Rudzkie Smaki”. Przypominamy, że  konkurs na najlepsze „Rudzkie smaki” trwa. Do 15 grudnia można przesyłać przepisy na swoje autorskie potrawy. W każdym miesiącu rudzki kucharz wybiera spośród nadesłanych jeden, najciekawszy przepis, który zostaje „smakiem miesiąca” i trafia na stronę internetową. Jego autor otrzymuje nagrodę.

Ambasadorem konkursu jest rudzianin Michał Kaczmarczyk, jeden z najlepszych mistrzów kulinarnych kraju. - Kuchnia polska, a zwłaszcza śląska związana jest  ściśle z historią regionu. Na Śląsku przejęliśmy wiele z przepisów kuchni niemieckiej, austriackiej oraz czeskiej,  co sprawiło,  iż jest ona kuchnią zróżnicowaną – mówi Michał Kaczmarczyk. -  Dzisiaj warto sięgać po przepisy ukryte w sfatygowanych babcinych brulionach i próbować, smakować, eksperymentować. Przy nieograniczonej dostępności produktów oraz pomocy techniki można wcielać w życie nowe pomysły na tradycyjne potrawy. Zapraszam do wspólnego eksperymentowania i odkrywania tradycji „na nowo”, bo przecież i przez jedzenie można poznawać świat! – zachęca do udziału w konkursie rudzki kucharz.

Jabłecznik z orzechami
Składniki:
10 średnich jabłek
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy
4 łyżki oleju
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka orzechów włoskich
Ewentualnie 1 aromat waniliowy lub rumowy

Sposób przygotowania:

Jabłka kroimy w ósemki i zasypujemy 1 szklanką cukru (cukier wanilinowy, cynamon) na około 1 godzinę.

W misce wyrabiamy ciasto z podanych składników dodając na koniec olej i orzechy. Potem ciasto łączymy z jabłkami. Przekładamy na prostokątna blachę, pieczemy  w 180 stopniach, około 50 minut. Gdy ciasto ostygnie możemy udekorować je cukrem pudrem lub polewą czekoladową.

Smacznego!