Rudzkie smaki

2014-02-20

Rusza konkurs na najlepsze „Rudzkie smaki”! Te tradycyjne, przekazywane z pokolenia na pokolenie, te babcine i mamusine, ale też oryginalne własne przepisy i receptury na potrawy i dania rudzkiej kuchni, które warte są przypomnienia i upublicznienia. Najciekawsze znajdą się na stronie internetowej miasta, powstanie też książka kulinarna „Rudzkie smaki”.

- Tych, dla których gotowanie to pasja jak i tych, którzy przygotowywanie posiłków traktują jak codzienny  obowiązek zapraszamy do udziału w konkursie „Rudzkie smaki” i do przesyłania swoich przepisów na tradycyjne i nowoczesne śląskie potrawy - zachęca  Renata Młynarczuk, naczelnik Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta.

Pierwsi uczestnicy konkursu będą mieli okazję zaprezentować swoje umiejętności już niebawem.

1 marca przy tradycyjnym, śląskim piekaroku przy ul. Bujoczka odbędzie się pożegnanie karnawału z chlebem rudzianinem z piekaroka, tustym, kołoczem  i innymi lokalnymi smakołykami. – Zapraszam mieszkańców na ostatki przy piekaroku. Wspólnie pożegnamy karnawał przy tradycyjnym śląskim stole – zachęca naczelnik Młynarczuk.

„Rudzkie smaki” - pod tą nazwą kryją się tradycyjne śląskie potrawy jak i zupełnie nowe, do których przygotowania inspiracje pochodzą z różnych kuchni świata.  Jeszcze w wielu rudzkich domach króluje śląska kuchnia i nie ma niedzieli bez rosołu, klusek, rolady i modrej kapusty.  Ale  rudzianie w kuchni również są otwarci na nowe trendy i światowe smaki. Często z połączenia śląskiej tradycji z innymi kuchniami powstają ciekawe propozycje domowego menu. – Zachęcam mieszkańców do udziału w konkursie. Chcemy poznać i zebrać kulinarne preferencje rudzian. Czekamy na przepisy na potrawy i dania, które królują w rudzkich kuchniach. Te najciekawsze będziemy zamieszczać w specjalnej zakładce  na stronie internetowej miasta, a w przyszłości chcielibyśmy je wydać - zachęca Renata Młynarczuk.

Ambasadorem „Rudzkich smaków” będzie Michał Kaczmarczyk, jeden z najlepszych mistrzów kulinarnych kraju. Na stronie internetowej Urzędu Miasta Ruda Śląska będą prezentowane nie tylko przepisy mieszkańców, ale i porady oraz propozycje mistrza kuchni Michała Kaczmarczyka. W każdym miesiącu rudzki kucharz wybierze spośród nadesłanych  jeden najciekawszy  przepis, który zostanie „smakiem miesiąca” i trafi na stronę internetową.  

W ubiegłym roku Michał Kaczmarczyk został wyróżniony w konkursie „Kucharz roku”, ogłoszonym przez  specjalistyczny magazyn „Kuchnia”. – Zawsze interesowało mnie sięganie do starych, śląskich receptur. Zachęcam mieszkańców do udziału w konkursie, do przypomnienia i podzielenia się przepisami swoich babć i mam – mówi kucharz. Jest rodowitym rudzianinem. Tutaj mieszka, tutaj ukończył Technikum Gastronomiczne. Jako kucharz pracuje od 15 lat. Gotował m.in. dla polskich i brazylijskich naukowców podczas 2-letniej wyprawy polarnej zorganizowanej przez Zakład Biologii Antarktyki PAN. Obecnie szefuje restauracji w katowickim Coneser Club.

Przepisy można przesyłać drogą e-mailową na adres media@rudaslaska.pl, pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie Smaki”,  bądź składać osobiście w Wydziale Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta (p. 325).